30. 01. 2016.

Proslava božićnih blagdana u Stranjanima i Matoševcima


Svi oni koji žive u Stranjanima i Matoševcima pripremili su i uredili kod svojih kuća što je potrebno i uobičajeno za doček i proslavu Božića. Ali kad se zna da u pojedinim kućama živi samo jedna, ili najviše dvije starije osobe, te da s roditeljima nisu i njihova djeca da  zajednički slave i raduju se, razumljivo je da je slavljeničko raspoloženje bilo pomućeno.  
Božićni blagdani su ipak obilježeni i proslavljeni na način kako je u postojećim okolnostima jedino i moguće. Jedna skupina je išla na polnoćku u Motike, a druga u Barlovce. One koji su išli u Motike svojim su autima vozili Kazimir Blažević, Slavkov, i Lahor Šalić, Alojzijev, a u Barlovce je vozila Helena, kći Dragana i Janje Mijatović, koja je s mužem Kristijanom i dva sina došla iz Njemačke da Božić provede u Mijatovćima.
Na božićnoj misi u Stranjanima bilo je manje svijeta nego inače, jer neki od onih koji su išli na polnoćku nisu došli i na tu misu na Božić poslije podne u Stranjane. 


U nedjelju svete Obitelji i svetkovinu sv. Ive u Stranjanima na misi se okupilo nešto više vjernika, a tomu su doprinijeli najviše posjetitelji koji su stigli sa strane. 
                                                                 




Na Novu Godinu je na misi u Stranjanima bilo uglavnom kao i nedjeljama, 10-ak osoba. A u nedjelju, 3. siječnja, budući da je u noći napadao velik snijeg, a bilo je i hladno, na misu su došle samo Mare Debeljak, Milina, i Ljilja Blažević, Borina. One su od svojih kuća u Matoševcima do crkvice u Stranjanima išle i probijale prtinu čitav sat, a toliko vremena im je trebalo i da se vrate svojim kućama. 

Radosno raspoloženje se stvara i doživljava najviše i najjače u zajedništvu i druženju s drugima, posebno sa svojima najbližim. Takvu su sreću, donekle, imali Rudo i Anđelka Ćosić, s kojima su Božić proslavljali sin Zoran i kći Renata, stigli iz Njemačke, te Anto i Ruža Bogdanović, kojima je za božićne blagdane iz Francuske došla kći Ljilja s mužem Hamdijom, a iz Hrvatske kći Goga s mužem Antom i djecom.