30. 11. 2016.

Vijesti iz Stranjana i Matoševaca


RUDO I ANĐELKA ĆOSIĆ USELILI U OBNOVLJENU KUĆU

Prošle godine, ujesen, zapalila se kuća Rude i Anđelke Ćosić, u Stranjanima. Evo, nije prošlo ni godinu dana od toga nesretnog slučaja, oni su uspjeli kuću posve obnoviti i u nju se u mjesecu listopadu ove godine useliti. Prostorije u prizemlju su sanirali i lijepo novim namještajem uredili za sebe, a podigli su i sprat, u koji će se moći smjestiti djeca, Zoran i Silva, kad požele i za to se odluče.

Sreća je bila da su se Rudo i Anđelka mogli privremeno smjestiti u kuću Rudinog brata Ive, a imali su ušteđenih svojih sredstava kojima su sve obnovili i nanovo namjestili, tako da im je kuća sada i ljepša, a svakako i ugodnija za boravak.
Neka ih posluži dobro zdravlje, da u njoj što duže prožive!  


RUŠEVINE IZGLEDAJU PRIVLAČNIJE AKO SE OKO NJIH PROSTOR OČISTI

Ovo je bila kuća Ivice Blaževića, Ićinog, u Matoševcima.


Nakon što je Ivica s obitelji u vrijeme rata napustio Matoševce i otišao potražiti životni prostor u Hrvatskoj i Švicarskoj, njihova kuća, nekad veoma lijepa i dobro namještena, od nekakvih „divlji hordi“ je opljačkana i devastirana, te je sve više zarastala u žbunje. Dakako da je bilo tužno gledati kako nje polako kao da posve nestaje!
A evo, sada se događa obrat. Ivica je prije dvanaest godina umro, a Toma, Ivičin brat, i Ivičina djeca, su odlučili da se divlje raslinje oko kuće isječe i očisti. Posao je s nekim pogođen, i privodi se kraju.
Može se samo poželjeti da na ovome i ne ostane, nego da se razmišlja i planira  još i štogod drugo!


RAKIJA SE PEKLA I OVE GODINE

Kako su se atmosferske prilike i situacija u proljeće razvijala, nije izgledalo da će ove godine biti išta od šljiva i rakije. Iznenađujuće, u Matoševcima ipak nije bilo sve tako crno. Iako manje, šljiva je bilo. Ono što nije uništeno od proljetnih mrazova i drugih vremenskih nepogoda, iako količinski manje, ipak je u komu bacalo i dosta, i dobre rakije.
Vrijeme je kod pečenja dobro poslužilo, a rakiju su u Matoševcima pekli Mare Debeljak, pok. Mile, Matija Debeljak, pok. Petra, i Borislav Blažević, pok. Vida.





KOLINJE U MATOŠEVCIMA I STRANJANIMA

I kad se čini da stanje naših povratnika u Stranjane i Matoševce ne može biti zadovoljavajuće, pokaže se barem ponekad da je i njima dobro i lijepo. To mogu potvrditi i slike s ovogodišnjeg kolinja svinja.
Razumljivo, ne mogu svi sebi to priskrbiti, bilo zbog životne dobi i snage, bilo zbog materijalne situacije. Ali neki mogu, i učinili su: Marica Debeljak, pok. Mile, kojoj su u pomoć iz Hrvatske došli sin Tomo i snaha Biljana sa sinom Andrejom, te Anto Bogdanović i supruga Ruža, i Borislav Blažević i supruga Ljilja.





Onima koji su se trudili oko prikupljanja šljiva i pečenja rakije, i cijele godine oko prehranjivanja svinja, trud se isplatio, i neka im preko nadolazeće zime slanina, čvarci i sudžuci - uz čašicu šljivovice - budu  u slast!