08. 08. 2018.

Susreti Stranjančana i Matoševljana - petnaesti po redu, bez prekida


Stranjančani i Matoševljani su se i ove godine, na 27. i 28. srpnja, skupili na 15-im susretima. Istina, sudionika je bilo puno manje nego prethodnih godina, a razlog tomu je, jednim dijelom zbog smanjenog interesa, zatim zbog nestabilnog i kišovitog vremena, a također zbog nepovoljno raspoređenih godišnjih odmora, kao i priprema nekih za neka vjenčanja u Hrvatskoj.
Dio sudionika na Susretima stigao je 27. srpnja tijekom dana. Njih 30-ak se uvečer toga dana okupili na druženju u kući kod Ante Bogdanović, Nevinog, i supruge Ruže, a za pečeno prase za večeru i piće pobrinuo se Ivica (Gile) Majdandžić, Tomin.
Ove godine se odustalo od slavljenja mise kod križa u Ljevarima. Zadnjih godina se pokazalo da se smanjuje broj onih koji dolaze na tu misu, koja je počinjala u 10,30 sati. To vrijeme nije odgovaralo nekima od onih koji su prethodne večeri ostajali na druženju do kasno u noć, a  bilo je nepovoljno i za sve one koji su toga dana stizali na Susrete, budući da nisu mogli stići na vrijeme, pošto su se redovito nepredviđeno dugo morali zadržavati na graničnim prijelazima. Osim toga, i vrijeme između mise prije podne i okupljanja predvečer na zabavnom druženju bilo je predugo bez nekog sadržaja, za koje se nije znalo kako ga nečim popuniti.
To su bili razlozi da je umjesto slavljenja mise u Ljevarima, odlučeno da se ona ove godine slavi u crkvici u Stranjanima, i to u 17. sati. Ta se promjena nekima nije dopala, i oni su svoje neslaganje s tim iskazali na način da se 28. srpnja u 10,30 sati, u vrijeme održavanja misa kroz zadnjih 9 godina, njih 18 okupilo kod križa na molitvu krunice.
Za razliku od prijepodnevnog vremena, koje je bilo kišovito, poslije podne se razvedrilo i vrijeme je bilo sunčano, ali prilično sparno. Na misi u crkvici se okupilo 40-ak osoba, a od onih koji su prijepodne molili u Ljevarima krunicu, došla je samo Nada Slavka Blaževića. Nakon mise i fotografiranja, sudionici su se u dobrom raspoloženju zadržali neko vrijeme kod stranjanske crkvice, a sve okupljene pivom je počastio Anto /Antika/ Batković, Josin.




Odatle su svi prešli na uobičajeno mjesto u baru Angele Pranjić, Mijatove. Tu je bilo postavljeno i ceradom natkriveno više stolova i klupa za sjedenje. Na druženju koje je slijedilo i zabavi, za koje sudionici kažu da je bila veoma vesela, našlo se oko 80 osoba. Onima koji su sudjelovali kod svete mise pridružilo se još dosta i drugih. Dobrom raspoloženju, uz piće, doprinosila je pjesma uz harmoniku na kojoj je svirao Mato Pezić, iz Mišina hana. Druženje i veselje je potrajalo dugo u noć, za neke i do dva sata poslije ponoći!       
Oko priprema svega što je bilo potrebno za održavanje Susreta posebno su se brinuli Braco Stjepan Pranjić (Stpin), iz Stranjana, i Mare Debeljak, Milina, iz Matoševaca.