25. 12. 2015.

Zapaljena i teško oštećena kuća Rude i Anđelke Ćosić


Rudo i Anđelka Ćosić su se pripremali za doček djece, Zorana i Renate, kada im za Božić dođu iz Njemačke. Htjeli su isprobati grijanje u sobi za njih, pa je u njoj uključena električna grijalica. Budući da je nestalo struje, a grijalica nije isključena, kad je struja ponovno došla, grijalica je nastavila raditi. A kako je stajala blizu kreveta, od pregrijavanja se zapalio madrac i krevet, i vatra se proširila na veći dio kuće i izbila na krov. To se dogodilo 21. prosinca u popodnevno vrijeme. 

Rude tada nije bio kod kuće, a Anđelka je u jednom trenutku izašla iz kuhinje u hodnik, čula pucketanje, a kad je pošla da pogleda što je, i otvorila vrata na sobi dnevnog boravka, vatra se već bila proširila i stvorila jak dim. Ona je, ne razmišljajući o opasnosti, kroz dim ušla u spavaću sobu i uspjela spasiti da ne izgore njezini i Rudini dokumenti. Kad je stigao Rudo, a ubrzo i Marićka (Marica Marić), vatra je bila uzela maha da se nije moglo ništa učiniti na njezinu obuzdavanju, pa su se dali na izvlačenje onoga što se moglo iz prostorija na koje se vatra još nije proširila. U međuvremenu Marićka je pozvala vatrogasnu službu, i kad je ona došla s vatrogasnim kolima, uspjela je vatru zaustaviti i ugasiti da se ne proširi na cijelu kuću. 

U požaru je potpuno uništena prostorija u kojoj je vatra izbila i sav namještaj u njoj, soba dnevnog boravka s namještajem, špajza (ostava) s kućanskim aparatima i svime što se u njoj nalazilo, banja, dio krova na kući. Vatra nije probila jedino u spavaću sobu i u kuhinju.


Ovako je nakon požara izgledala kuća izvana

Požar je izbio ovdje, i proširio sa na veći dio kuće

Ovo je bila špajza (ostava)

Ovo je bila soba dnevnog boravka

Rudo i  Mirko Gavranović dogovaraju što raditi

U velikoj nesreći bilo je i puno sreće. Svakako da je u najvećoj pogibelji po život bila Anđelka, ali se njoj, osim razumljivog stresa, nije dogodilo ništa teže. Dan ranije nego što se sve to dogodilo, stigli su iz Njemačke Ivo, Rudin brat, i njegova supruga Katica, ali kad je požar izbio, nisu se nalazili kod kuće. Kad su predvečer došli i vidjeli što se desilo, uključili su se u iznošenje sačuvanih stvari i namještaja iz izgorjele kuće, a što je najvažnije, djelovali su umirujuće na Anđelku i Rudu, i stavili im odmah svoju kuću na raspolaganje. 

Već idućeg dana nastavilo se s rastavljanjem i prenošenjem namještaja iz spavaće sobe i kuhinje u Ivinu kuću i ponovnim sastavljanjem, ispravljen je smotani lim na dijelu krova i privremeno je folijom prekriven uništeni dio krova, kako kiša i snijeg ne bi dodatno uništavali što je ostalo, te se krenulo s čišćenjem i pranjem odjeće, suđa i pokućstva.

Na kući lim ispravljen i stavljena folija na dio krova

Mirko i Mile sastavljaju u Ivinoj i Katičinoj kući
namještaj za Rudu i Anđelku, a Katica „nadgleda“

Anđelka i Marićka u poslu, s izbjeglicama Rajkom
i suprugom Snježanom

Nakon napornog rada, kratki odmor
uz kavu i osvježavajuće piće

Uz već spomenute Ivu, Katicu i Marićku, kod spašavanja onoga što se još dalo spasiti - u popravljanju krova, prenošenju i sastavljanju namještaja, te u pranju i čišćenju angažirali su se: Mirko Gavranović, Stipo Vulić, Grozdin, Mile i Željka Graorac, Vitomir Šipka, i Rajko, izbjeglica iz Plaškog, sa suprugom Snježanom.