03. 12. 2015.

Umrla Mande Blažević, Slavkova, u Stranjanima


Mande Blažević, r. Čivčić-Džolić, bolovala je duže vremena, doživjela nedavno moždani udar, neko vrijeme ležala u bolnici u Banjoj Luci, a posljednje dane provela u svojoj kući, te preminula u srijedu, 25. studenoga, u 80 godini života.
Mande je rođena u Čivčijama 15. travnja 1936. Vjenčala se 23. studenoga 1958. sa Slavkom Blažević, Stipinim, iz Stranjana. Živjeli su tihim i samozatajnim obiteljskim životom više od 57 godina, i imali  su 9 djece, od kojih je troje umrlo vrlo rano.
Slavko i Manda su 1995. sa sinovima i kćerima morali otići u Hrvatsku. Kuća im je nakon njihova protjerivanja srušena, a kad je uz pomoć Europske unije i Caritasa banjolučke biskupije podignuta nova, u nju se 2002. godine vratio prvo Slavko, a ubrzo je došla i Mande. Željela je s mužem Slavkom dijeliti istu sudbinu koju je dijelila, u dobru i u zlu, kroz tolike godine zajedničkog života. A život im nije ni ranije bio lagan, a svakako su puno teže bile godine rata i vrijeme provedeno u Hrvatskoj, nakon protjerivanja, kao i sve ove godine poslije povratka u vlastitu kuću, jer su ih morali proživljavati odvojeno od svoje djece, makar da su im ona češće dolazila i posjećivala ih.
Mande je bila čestita supruga i majka, istinski pobožna vjernica i dobra katolkinja, te je tako, zajedno s mužem Slavkom, odgajala i svu svoju djecu. U vrijeme bolesti više puta je primila svete sakramente ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja, te je spremno i smireno dočekala smrt. 
Sahranjena je, uz slavljenje svete mise, na groblju Gradini, 27. studenoga. Vrijeme je bilo loše, kišovito i hladno, i to je onemogućilo da na svetoj misi i sahrani bude više svijeta, a nazočnih je bilo 30-ak osoba. 



Bog, u kojeg je vjerovala i komu je vjerno služila,
neka joj udijeli nagradu vječnog blaženstva!
Počivala u miru!