23. 12. 2014.

Stranjani i Matoševci. Spomen da im se sačuva, PDF


Knjiga Rodni kraj i vlastiti korijeni vole se i ne zaboravljaju. Stranjani i Matoševci - katolička i hrvatska sela nedaleko od Banje Luke - nekad i sad - u riječi i slici (Banja Luka, 2008.), nudi obuhvatan uvid u Stranjane i Matoševce, donoseći mnoge povijesne, geografske, demografske i druge podatke o tim selima, kao i mnoštvo fotografija kraja i ljudi iz tih mjesta... Knjiga Stranjani i Matoševci, Spomen da im se sačuva svojevrsni je izvadak iz Rodnog kraja..., ali i izvjesna dopuna toj knjizi. Namjera je bila da bude što više prilagođena prosječnom čitatelju, kojega više zanimaju konkretne fotografije na kojima će moći vidjeti sebe i druge poznate ljude, svoju kuću i kuće sumještana, a također ga više zanimaju podaci koji se odnose na njega i njemu poznate, a ne toliko podaci iz povijesti i dalje prošlosti. Zato se u ovoj knjizi donose fotografije svih stranjanskih i matoševačkih kuća, za razliku od prve knjige, u kojoj ih s nalazi samo jedan dio. Također se donose i druge fotografije, napose one koje prikazuju stranjanske i matoševačke krajolike.  

Vrijednost knjige Stranjani i Matoševci. Spomen da im se sačuva je, osim u navedenome, i u tome što su neki podaci, napose oni koji se tiču popisa bračnih parova i njihovih obitelji u Stranjanima i Matoševcima nadopunjeni i ispravljeni. 

Knjiga će, bez sumnje, zanimati sve one koji žive, ili koji su živjeli u Stranjanima i Matoševcima, kao i one koji svoje podrijetlu vuku iz tih mjesta, a žele više znati o svojim korijenima.  

Zbog financijskih razloga knjiga nije tiskana, nego je umnožena fotokopiranjem u 15 primjeraka, a ovdje samo virtualna, i na takav način svima dostupna, te se može pogledati i preuzeti na ovom mjestu.

Velimir Blažević, Stranjani i Matoševci.pdf