15. 05. 2016.

Stranjani i Matoševci povremeno ojačavaju stanovništvom

    
Iz Wiesbadena, Njemačka, gdje nakon radnog vijeka i umirovljenja žive, stigli su i kod svoje kuće u Stranjanima u mjesecu travnju proboravili 15-ak dana Stjepan-Braco Pranjić, Stipin, i supruga Ankica. Kao i prethodnih godina, željeli su ponešto uraditi na uređenju u kući, a također malo dotjerati kućni okoliš.
Dok su boravili kod svoje kuće, rado su se družili s povratnicima u Stranjane i Matoševce, bilo da su ih posjećivali kod njihovih kuća, ili ih k sebi kod svoje kuće pozivali i ugošćavali.  
Otputovali su natrag u Njemačku 20. travnja, a planiraju ponovno doći u mjesecu srpnju, i tada ostati nešto duže vremena.
Iza Uskrsa su došli i žive u svojoj kući u Stranjanima Vlado Blažević, Josin, i supruga Anđa. Oni će ostati nešto duže, zapravo cijelo ljeto.
Već je uobičajeno da Ilija Ljevar, Vidov, češće dolazi iz Hrvatske i proboravi u svojoj vikend-kući nekad kraće a nekad duže vremena. 
Kod Slavka Blaževića, Stipinog, nakon Mandine smrti, boravi sin Kazimir, što Slavku puno znači, da ne bude sam.
Par posljednjih godina dođe ponekad svojoj porušenoj kući u Stranjanima Juro Kaurin, Pejin, pa je tako došao poslije 1. svibnja i ove godine, i ostaje 15-ak dana. Jako bi želio da mu se kuća obnovi, i u tom pogledu je podnio zahtjev Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS-a, i nada se pomoći, ali dotle i sam se trudi da  nešto u kući uradi, kako bi u njoj mogao, kada dolazi, boraviti makar za ljepšeg vremena.  
Kod svoje kuće u Matoševcima u mjesecu travnju par tjedana je proveo Matija Debeljak, a pred 1. svibnja došli su te ostali nekoliko dana također braća, Josip i Mile, sinovi Petrovi. Oni i inače dođu češće, i zadrže se kod svojih kuća po više dana. 
     Vrlo često dolazi i Anto-Antika Batković, Josin, i uvijek uradi po nešto u svojoj kući i oko nje.