13. 09. 2016.

Misa na groblju Gradini


Nedjelja iza Male Gospe dan je kad se uobičajeno slavi sveta misa na matoševačko-stranjanskom groblju Gradini. Toga dana je nekad ranije na groblje i na svetu misu dolazio veći broj vjernika, ne samo iz Matoševaca i Stranjana, nego i iz susjednih sela. U ovo poslijeratno vrijeme dolaze oni koji su se povratili u svoje kuće, a još uvijek i lijep broj onih koji sada žive negdje u Hrvatskoj. Tako se ove godine, na 11. rujna, skupilo više od 150, vjerojatno i do 170 osoba, među njima dosta mladih i djeca. Najviše je bilo Majdandžića i Debeljaka, a prema reg. pločicama automobila ispred groblja, više od 50, bilo ih je iz Hrvatske, Njemačke, Švicarske i Slovenije, većina s područja Zagreba, zatim Siska, Kutine, Osijeka i iz Zadra.
Svetu misu, s početkom u 11 sati, slavio je župnik fra Ivo Orlovac, a prije mise on i fra Velimir su molili opijela na grobovima pokojnika.
Prije, a i nakon mise neki od nazočnih su dali svoje novčane priloge za uređenje groblja i za održavanje puta do groblja.

Poslije svete mise i razlaza s groblja neki su se požurili natrag u Hrvatsku, da stignu na glasanje, a kod nekoliko kuća je upriličeno 'svraćanje' i ručak. Najveći broj uzvanika u Matoševcima bio je kod sinova Petra Debeljaka, kod Marice Debeljak, pok. Mile, i kod Borislava  i Ljilje Blažević, a u Stranjanima/Ljevarima kod kuće kćeri pok. Ilije i Ane Ljevar i njihovih muževa.