17. 11. 2015.

Uklonjene trešnje na groblju Gradina


Na groblju Gradini veliki problem su pravile dvije stare trešnje. One same su svojim žilama, a i granama koje su se odlamale, ugrožavale grobove i spomenike koji su ispod njih. A privlačile su i gavranove koji su se na njima okupljali u velikom broju u vrijeme dozrijevanja plodova, pa su prljali grobove, razvlačili lampione i cvijeće i razgrtali sitni kamen po grobovima. Bilo je potrebno te trešnje posjeći, a nije bilo jednostavno to izvesti, a da se ne dovedu u opasnost i oštete spomenici. Pronađena je ekipa u Dragočaju koja je bila osposobljena za taj posao, i  dogovoreno je da ga obavi za 1000 KM. Petorica mlađih ljudi je radilo 2 dana, i sve su uradili na najbolji mogući način, bez nanošenja ikakve štete.

S njima je dogovoreno da naokolo groblja, uz ogradu, sasjeku sve raslinje, i to je plaćeno 300 KM.  

  





Svoj su doprinos dali „mještani“: Marica Debeljak, Milina, Borislav Blažević, Vidov, Marko Blažević, Milin, Janja Mijatović, r. Blažević, Josina, i fra Velimira Blaževića, ukupno 410 KM. Ali navedeni poslovi se ne bi  mogli obaviti i isplatiti bez pomoći Matoševljana i Stranjančana u Hrvatskoj. Oni su se iskazali, i svoje priloge su poslali oni koji žive u Čepinu: Pero Majdandžić, Nikin, Božo Majdandžić, iz Pajetnjaka, Mato Majdanžić, Ivćev, Mato i Petar Debeljak, Ivini, Anđa Brajko, Nike Blaževića, Mirjana Kraljević, r. Majdandžić, Bosiljkova, Anto Majdandžić, Božin, Juro Debeljak, Josin, Ana/Anuša Batković, r. Ljevar, Snježana Majdandžić-Gladić, Bosiljkova, Bosiljko Majdandžić, Ilijin i Kajin, Niko Majdandžić i Nikina djeca, ukupno 2.600 kn. Iz  Zagreba i više drugih mjesta u Hrvatskoj priloge su dali: Mile, Josip i Mato Debeljak, Perini, Jozo Debeljak, Sebastijanov, Ivo Debeljak, Mate Katušinog, Ivo Majdandžić, Tome Lovričinog, Tomo Majdandžić, Petrov, Josip Majdandžić, Jurin, Franjo Ljevar, Antin, Jeka Pranjić r. Blažević, Antina, Zora Blažević, Pajina, Mira Špoljarić, r. Ljevar, Ilijina, Mirko Blažević, Josin, Vlado Blažević, Josin, ukupno 3.500 kn; te još Tomo Blažević, Ićin, iz Švicarske.
Sva drva od porušenih trešanja razdijeljena su – po jedna traktorska prikolica – Borislavu i Ljilji Blažević, u Matoševcima, Luci Bogdanović, Ićinoj, Slavku i Mandi Blažević, Vladi i Anđi Blažević, u Stranjanima, i Peri i Zori Bogdanović, u Ojdanićima. Anto Bogdanović, Jurin, je svoj doprinos dao time što je razvozio drva onima kojima su dodijeljena.